Telefon :

+90 538 843 45 71

Adres :

Kısıklı, Kalamış Çk. No:3 Üsküdar/İstanbul

Sosyal Medya :

CMS (İçerik Yönetim Sistemi) Nedir?

"CMS", "İçerik Yönetim Sistemi"nin kısaltmasıdır. CMS, kullanıcıların herhangi bir programlama bilgisi olmadan web sitesi içeriği oluşturmasına ve yönetmesine izin veren bir yazılımdır. Örneğin, şirketler ve bireyler, bir programcı kiralamak zorunda kalmadan düzenli olarak en son haberleri veya blog makalelerini çevrimiçi olarak göndermek için CMS kullanır. Bu tür sistemler bir kullanıcı arayüzüne sahip olduğundan, bu çalışma herhangi bir (eğitimli) çalışan tarafından gerçekleştirilebilir. Bu esnekliği sağlamak için, içerik ve sayfa şablonları bir veritabanında depolanır ve web sitesi tarafından dinamik olarak birleştirilir.

Çevrimiçi ya da Çevrimdışı İçerik Yönetim Sistemi

Yayıncılar gibi daha büyük şirketlerde CMS (“editoryal sistem” gibi adlar altında) genellikle, içeriği dahili düzeyde yönetmek için kullanılır. Bu, hem içeriğin hem de içerik yönetim sisteminin yerel olarak depolandığı ve doğrudan intranet yoluyla ele alınabileceği anlamına gelir. Bir web sitesindeki içerik sık sık güncellenirse, bir yönetim sistemi söz konusu çabayı önemli ölçüde azaltabilir. Web sitesi uzun süre değişmeden kalır, ancak ek maliyetler yalnızca daha sonra amortismana tabi tutulur. Bununla birlikte, normal kullanımda, terimin, web sitelerinin yönetimi için tasarlanan sistemler anlamına geldiği anlaşılmaktadır. Burada yine masaüstü ve web tabanlı sistemler arasında bir ayrım yapılır. Masaüstü çözümleriyle içerik önce yerel olarak düzenlenir ve sonra yüklenir. Web tabanlı sistemlerde, her şey çevrimiçi olur. Çoğu durumda, gerçek CMS (yani kullanıcı arayüzü ve içerik veritabanı) çevrimiçi olarak saklanır ve bir kullanıcı girişi ve İnternet tarayıcısı kullanılarak bir parola ile kontrol edilir.

CMS Nasıl Çalışır?

İçerik yönetim sistemi temelinde oluşturulan web siteleri, tek bir alandaki statik HTML web sitelerinden temel olarak farklı işlev görür. Normal bir html web sitesinde, tüm sayfa içerikleri kalıcı olarak programlanırken, veritabanlarından ve sayfa şablonlarından CMS tabanlı web siteleri sayfayı dinamik olarak programlar. İçeriği ile inşa eder. Bu, örneğin, içerik yönetim sistemindeki bir çalışanın "Blog" metin şablonunu seçtiği, metin ve resim eklediği ve sistemin bir blog yazısı için son metin düzenini dinamik olarak oluşturmak için kullandığı anlamına gelir. Ancak bu dinamik süreç, uygun şekilde yapılandırılmış web sitelerine yükleme sürelerinin daha uzun olmasına da neden olur.

CMS’yi Neden Kullanmalısınız?

İçerik yönetim sistemleri, web sitelerine yeni içerik eklemenin sözde kolay bir yoludur. Ancak, sistemlerin statik html sayfalarından temelde üstün olduğunu düşünen herkes yanılmaktadır. Sonuçta, iki varyanttan hangisinin web sitesine daha uygun olduğuna karar vermek operatöre bağlıdır. Çünkü bir CMS'nin piyasaya sürülmesi de başlangıçta maliyet ve zaman gerektirir.

CMS Kullanırken Güvenliğe Önem Verin

Birçok şirket bir CMS sunarken dikkate almadığı önemli bir nokta güvenlik sorunudur.

Bugün birçok sayfa ücretsiz veya açık kaynaklı CMS ile oluşturulduğundan, birçok bilgisayar korsanı güvenlik sistemlerini kasıtlı olarak kullanmaya odaklanmaktadır. Web sitesi operatörleri bu nedenle ek güvenlik önlemleri almalıdır ve bunlar da ek maliyetlere neden olabilir.

İçerik Yönetim Sisteminin (CMS) Maliyeti Nedir?

Bir içerik yönetim sistemi sunarken, satın alma işleminin bir kerelik maliyetlerine ek olarak (ücretsiz programlar hariç), eklentiler, barındırma ücretleri ve yinelenen bakım maliyetleri de vardır. Statik html web sitesi ile karşılaştırıldığında, sistem ve eklentiler için bir defalık (veya aylık) maliyetler özellikle önemlidir. Bunlar orta ölçekli bir şirket için hızlıca dört basamaklı bir miktara ulaşabilir. Yani, ücretli içerik yönetim sistemleri profesyonel olarak programlanmış statik html sayfalarından% 30 daha pahalıdır. Bir ücrete tabi olan çok sayıda tescilli CMS'ye ek olarak, çok sayıda ücretsiz açık kaynaklı CMS de vardır. En bilinenleri Wordpress, Joomla, Drupal ve Typo3’tür.

Zehra Bilgehan KURTULUŞ
Zehra Bilgehan KURTULUŞ

Editör
bilgi@sanatustu.com

SOSYAL MEDYA
HESAPLARIMIZ