Telefon :

+90 538 843 45 71

Adres :

Kısıklı, Kalamış Çk. No:3 Üsküdar/İstanbul

Sosyal Medya :

Wordpress Nedir?

Wordpress Nedir?

2003 yılında, web geliştiricisi Matthew Mullenweg hem kullanımı kolay hem de esnek olması gereken bir weblog yazılımı oluşturmaya karar verdi. Meslektaşı Mike Little ile birlikte, sadece bir yıl sonra sonucu açıkladı. Wordpress doğdu. Başlangıçta, program öncelikle blog yazarlarının ihtiyaçlarına göre uyarlandı. Başka bir deyişle, kullanıcı Wordpress kullanarak metin katkılarını veya görüntüleri yayınlayıp yönetebildi ve bir yorum işlevi kullanarak okuyucularla iletişim kurabildi. İlk versiyondan bu yana çok şey oldu ve tasarım seçenekleri ile işlevleri sürekli genişletildi. Wordpress, içerik yönetim sistemidir. Bu, web siteleri ve bloglar şeklinde web siteleri oluşturmak ve makale veya yazı gibi içeriklerini yönetmek için kullanılabilen bir yazılımdır. Wordpress'in en büyük avantajlarından biri, sistemin son derece kullanıcı dostu olması ve bu nedenle yeni başlayanlar tarafından sıklıkla tercih edilmesidir. Wordpress açık kaynak kodludur. Bu da, kodun herkes tarafından serbestçe görülebileceği ve herkesin Wordpress’i ücretsiz indirip yükleyebileceği anlamına gelir. İçerik yönetim sistemi, yüzlerce gönüllü programcıdan oluşan uluslararası bir topluluk tarafından sürekli olarak geliştirilmekte ve faydalı özelliklerle desteklenmektedir. En son sürüme yapılan bir güncellemenin çok kolay çalıştığı yalnızca birkaç içerik yönetim sistemi vardır. Yeni sürümler hazır olur olmaz, yönetim alanında bir mesaj alırsınız ve geçerli sürümü hızlı bir şekilde yükleyebilirsiniz.

Wordpress Dağıtımı

Ücretsiz kullanım ve yüksek kullanıcı dostu olma özelliği sayesinde Wordpress, 2004 yılında ilk 1.0.1 sürümünden sonra 60 milyondan fazla indirmeyle dünyanın en popüler içerik yönetim sistemi haline geldi. İstatistiklere bağlı olarak, tüm web sitelerinin yaklaşık yüzde 50 ila 60'ı Wordpress ile çalışır. Wordpress.org’a göre, Wordpress’in sadece mevcut sürümü 17 milyondan fazla indirildi.

Wordpress’in Özellikleri

Wordpress aslında saf blog yazılımı olarak oluşturuldu. Bununla birlikte, zaman içinde Wordpress, statik sayfalara sahip klasik web sitelerinin bile uygulanabileceği ve yönetilebileceği tam teşekküllü bir içerik yönetim sistemi haline geldi. Wordpress'i kendiniz yüklemek istiyorsanız, Wordpress PHP komut dosyası dilinde programlandığı için PHP özellikli bir web barındırma paketi gereklidir. Ayrıca, CMS, makaleler veya yazılar gibi tüm blog içeriğinin depolandığı bir MySQL veritabanı gerektirir. Alternatif olarak, Wordpress de Wordpress.com’da barındırılabilir. Wordpress sitesinin tasarımı, web sitesinin temel görsel yapısını temsil eden Wordpress temaları ile temsil edilir. Resmi Wordpress tema dizininde bu temalardan binlercesi ücretsiz olarak indirilebilir. Wordpress temalarının büyük popülaritesi sayesinde ücretli temalarla birlikte büyük bir pazar yarattı. Premium temalar genellikle ücretsiz temalardan daha fazla işlev sunar ve daha uyumludur. Eklentiler denilen içerik yönetim sistemi gerektiğinde genişletilebilir ve belirli işlevlerle desteklenebilir. Resmi Wordpress eklenti dizininde bu eklentilerin on binlercesi ücretsiz olarak indirilebilir. Temalarda olduğu gibi, Wordpress eklentilerinin başka sağlayıcıları da vardır. Bunlar ayrıca ücretli eklentilerdir. Premium eklentiler, genellikle Wordpress blogunu ücretsiz eklentilerle bulunmayan özel işlevlerle genişletir.

Wordpress İçerik Türleri

Varsayılan olarak, Wordpress iki tür içeriği destekler. Bunlar yayınlar ve sayfalardır. Sayfalar statik sayfalara sahip klasik web siteleri oluşturmak için uygun olsa da, makaleler kronolojik olarak görüntülenir ve kategorilere ayrılabilir. Mesajlar da etiketlenebilir. Her iki içerik türü de Wordpress'in kendi editörü ile düzenlenebilir.

Zehra Bilgehan KURTULUŞ
Zehra Bilgehan KURTULUŞ

Editör
bilgi@sanatustu.com

SOSYAL MEDYA
HESAPLARIMIZ