Telefon :

+90 538 843 45 71

Adres :

Kısıklı, Kalamış Çk. No:3 Üsküdar/İstanbul

Sosyal Medya :

PHP Nedir?

PHP, (Hypertext Preprocessor) "Kişisel Ana Sayfa Araçları" veya "PHP Köprü Metni Önişlemcisi" anlamına gelir ve web ortamında bir komut dosyası dilini tanımlar. Söz dizimi Perl veya C ile aynıdır. PHP ve veritabanı desteği ile web siteleri veya web uygulamaları dinamik olarak tasarlanabilir. PHP, web siteleri yazmak için kullanılan bir programlama dilidir. PHP, sunucu tarafı programlama dilleri arasında yaklaşık % 80 ile en yaygın olanıdır. Sunucu tarafı, dilin yalnızca sunucu üzerinde eylem gerçekleştirebileceği anlamına gelir: örneğin, bir veritabanına bağlantı kurabilir veya sunucudaki dosyaları silebilir.

 

PHP’nin Temelleri

PHP ilk kez 1995 yılında yayınlandı. Greenlander Rasmus Lerdorf PHP'nin geliştiricisidir. Bu arada, betik dilinin çeşitli versiyonları yayınlanmaya başlandı. PHP 7.1 sürümü 2016'nın sonundan beri mevcuttur ve bir PHP lisansı altında özgür yazılım olarak kullanılabilir. Veritabanlarının güçlü desteğine ek olarak , PHP birçok farklı işlev kütüphanesinin kullanılabilirliği ve İnternet protokollerinin entegrasyonu ile karakterize edilir. Dünya çapında komut dosyası dili, web siteleri ve web uygulamaları oluşturmak için en popüler ve yaygın olarak kullanılan programlama dili haline gelmiştir. Wordpress veya Joomla gibi çok sayıda içerik yönetim sistemi ve mağaza sistemleri PHP tabanlıdır. Kural olarak, web sunucuları PHP'yi standart bir kurulum olarak müşterilerine sunar.

 

PHP Nasıl Çalışır?

PHP komut dosyası dili sunucu tabanlı çalışır. JavaScript gibi dillerin aksine kaynak kodu web tarayıcısına gönderilmez, doğrudan web sunucusundaki bir tercüman tarafından işlenir. Tercümanın sonucu genellikle ziyaretçinin tarayıcısına HTML belgeleri biçiminde gönderilir. PHP ayrıca grafik veya PDF belgeleri gibi başka dosya türleri de oluşturabilir. PHP ile çeşitli veritabanlarına erişim imkanı, HTML belgelerinin oluşturulması için karmaşık bilgilerin entegre edilmesini sağlar. Sunucunun yorumlayıcısı bir PHP betiği her çağrıldığında harekete geçmek zorunda olduğundan, PHP tabanlı bir web sitesi genellikle sunucuya statik bir HTML sürümünden daha büyük bir yük getirir. Sunucu yükünü azaltmak için çeşitli önbellek teknikleri kullanılır. Bunlar bir arabellekte zaten işlenmiş olan depo bilgileri ve bir sonraki çağrıldığında işlemeyi hızlandırır. Bu teknolojilerden biri, çok büyük komut dosyalarının yürütme hızını önemli ölçüde artırabilen bayt kodu önbelleğe alınmalıdır. Bir web sitesi görüntülenecekse, istemci web tarayıcısıyla PHP uzantılı bir dosya ister. Web sunucusu yazılımı bu dosyayı yükler ve PHP uzantısını temel alarak sunucunun PHP yorumlayıcısına iletir.PHP yorumlayıcısı kaynak metni yorumlayabilir ve kodda yer alan komutlardan bir HTML dosyası oluşturur. Belirli koşullar altında, bağlı bir veritabanındaki bilgileri de kullanır. Yorumlayıcı, oluşturulan HTML belgesini web sunucusu yazılımına döndürür. Bu, HTML dosyasını istemcinin tarayıcısına gönderir. Web tarayıcısı HTML belgesini analiz eder ve işler ve sonucu tarayıcı penceresinde bilgi olarak verir.

 

PHP’nin Avantajları

PHP'nin yaygınlığı ve popülaritesi nedeniyle, komut dosyası dili hemen hemen tüm web sunucuları tarafından kullanılabilir ve büyük bir geliştirici topluluğu vardır. Bu, çok çeşitli gereksinimlerin uygulanmasında maksimum esneklik sağlar. Ayrıca, bireysel sağlayıcılara bağımlılık yoktur.  Gerçek PHP betikleri saf metin dosyalarından oluşur ve uyarlanması ve bakımı kolaydır.

Zehra Bilgehan KURTULUŞ
Zehra Bilgehan KURTULUŞ

Editör
bilgi@sanatustu.com

SOSYAL MEDYA
HESAPLARIMIZ